Frytowane kostki ryby

Składniki:

  • filety z okonia - 750 gramów
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 1 łyżka
  • czosnek ząbek - 1 sztuka
  • mąka - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 0.25 łyżek
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • cherry - 4 łyżki
  • przyprawa „Pięć Smaków” - 1.5 łyżek
  • miód - 2 łyżki
  • olej sezamowy - 0.25 łyżek
  • zółtko z jajek - 2 sztuki
  • olej - 300 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Rybę pokrój na kostkę o boku ok. 2 cm i posyp przyprawą Knorr.
  2. Do miski wrzuć mąkę, żółtka z jajek, proszek do pieczenia, sos sojowy jasny, 2 łyżki sherry, 1,5 łyżki przyprawy chińskiej oraz łyżkę wody. Dobrze wymieszaj, aby powstało jednolite ciasto.
  3. Rybę zanurzaj w cieście i smaż na złoto na gorącym oleju, po czym odsącz ją. Kawałki ryby ułóż na ryżu i polej sosem.
  4. Czosnek posiekaj i dodaj do miodu, pozostałych 2 łyżek sherry, sosu sojowego i oleju sezamowego. Sos dokładnie wymieszaj.