Futomaki

5


Łatwe


15 min.


4 os.

Składniki
filet z tuńczyka200 gramów
sos sojowy150 mililitrów
wasabi w paście20 gramów
imbir100 gramów
ugotowany ryż400 gramów
Nori6 sztuk
sok z buraków lub koncentrat buraczany2 łyżki
zmiksowana natka pietruszki2 łyżki
sok z marchwi lub zaparzonego w wodzie szafranu2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Ugotowany ryż podziel na trzy części. Do każdej osobnej porcji dodaj: sok z marchwi, pietruszkę lub buraka, barwiąc ryż na odpowiedni kolor.
Krok 2
Każdy z kolorów zawiń w nori tak, żeby porcja przybrała kształt łezki.
Krok 3
Zawinięty i ukształtowany w łezki ryż ułóż na oddzielnym listku nori, po środku umieść kawałek tuńczyka. Wszystko razem zawiń.
Krok 4
Powstały wałek pokrój w mniejsze kawałki. Podawaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. Na rynku dostępny jest sos sojowy o obniżonej zawartości soli.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl