Futomaki
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filet z tuńczyka - 200 gramów
  • sos sojowy - 150 mililitrów
  • wasabi w paście - 20 gramów
  • imbir - 100 gramów
  • ugotowany ryż - 400 gramów
  • Nori - 6 sztuk
  • sok z buraków lub koncentrat buraczany - 2 łyżki
  • zmiksowana natka pietruszki - 2 łyżki
  • sok z marchwi lub zaparzonego w wodzie szafranu - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowany ryż podziel na trzy części. Do każdej osobnej porcji dodaj: sok z marchwi, pietruszkę lub buraka, barwiąc ryż na odpowiedni kolor.
  2. Każdy z kolorów zawiń w nori tak, żeby porcja przybrała kształt łezki.
  3. Zawinięty i ukształtowany w łezki ryż ułóż na oddzielnym listku nori, po środku umieść kawałek tuńczyka. Wszystko razem zawiń.
  4. Powstały wałek pokrój w mniejsze kawałki. Podawaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. Na rynku dostępny jest sos sojowy o obniżonej zawartości soli.