Galareta z nóżek i mięs na zapas
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • nóżki wieprzowe - 75 dekagramów
  • mięso od szynki - chude - 75 dekagramów
  • włoszczyzna bez kapusty - 1 sztuka
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 2 sztuki
  • pieprz mielony - 1 szczypta
  • woda - 1.5 litrów
  • Bulionetka wołowa Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Umyć i oczyścić mięso. Nóżki rozrąbać na kawałki. Warzywa obrać . Marchew i por zrumienić na suchej patelni .
  2. W garnku ułożyć mięso , ziele i listek . Zalać wodą .Dorzucić kostkę bulionową i doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na małym ok. 2 godziny tak by nóżki były na tyle miękkie że mięso będzie odpadać od kości ( po 1 godzinie gotowania wrzucić warzywa ). Wywar powinien na końcu zgotować sie do ok. 1/2 litra czyli ledwo przykrywać mięso. Przecedzić wszystko przez gęste sito. Ostudzić mięso. Obrać nóżki dokładnie z kości . Skórki i mięso rozcierać nożem na desce na papkę. Mięso od szynki podzielić na ,, strzępki" . Włożyć mięso do wywaru. Wymieszać. Doprawić rozkruszoną mini kostką Czosnek i Pietruszka .
  3. Rozlać do słoików ( 2 średnie lub 4 małe ) .Wekować jednego dnia 20 minut. Odstawić . Ostudzić i następnego dnia znów wekować 20 minut.
  4. Gotowa - bardzo gęsta galareta zrobiona bez użycia żelatyny .