Galaretka kawowa z pianką

Składniki:

  • kawa - 5 łyżek
  • śmietana 36% - 1 szklanka
  • cukier - 0.5 szklanek
  • cukier brązowy - 0.25 szklanek
  • żelatyna - 1.5 łyżeczek
  • olejek waniliowy - 6 sztuk
  • curry - 0.25 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Kawę zaparz w ekspresie przepływowym z dwoma szklankami wody.
  2. Do cukru białego dodaj 0,25 szklanki wody i podgrzewaj go do momentu, gdy się rozpuści.
  3. Żelatynę namocz w łyżce wody i zostaw na minutę.
  4. Do kawy dodaj syrop z cukru, żelatynę oraz olejek i mieszaj, aby żelatyna się rozpuściła.
  5. Płyn włóż na 8 godzin do lodówki.
  6. Śmietanę ubij wraz z brązowym cukrem i curry i udekoruj nią galaretki przed podaniem.