Galaretka z kurczaka (tymbaliki)

18


Łatwe


60 min.


6 os.

Składniki
kurczak0.5 sztuk
Bulionetka drobiowa Knorr2 sztuki
marchew2 sztuki
seler0.5 sztuk
pietruszka1 sztuka
zielony groszek100 gramów
jajka2 sztuki
żelatyna50 gramów
Ziele angielskie z Meksyku Knorr4 ziarna
Liść laurowy z Turcji Knorr1 sztuka
Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr4 ziarna
woda1 litr
cytryna do dekoracji
Przygotowanie
Krok 1
Zalej warzywa i mięso 1 litrem zimnej wody, po czym doprowadź do wrzenia i zbierz powstałą pianę.
Krok 2
Dodaj przyprawy i dwie bulionetki Knorr. Ugotuj intensywny bulion, a następnie go przecedź.
Krok 3
Pokrój mięso i marchewkę na drobne kawałki.
Krok 4
Dodaj do wywaru roztrzepane białka jajek, całość zagotuj i przecedź przez gazę.
Krok 5
Następnie wsyp do wywaru żelatynę i mieszaj do jej rozpuszczenia.
Krok 6
Włóż przygotowane mięso z kurczaka, kawałki marchewki oraz zielony groszek do foremek i zalej je wywarem, po czym wstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia. Podawaj gotowe tymbaliki z kawałkami cytryny.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl