Galaretka z kurczaka (tymbaliki)

30


Łatwe


60 min.


6 os.

Składniki
kurczak0.5 sztuk
Bulionetka drobiowa Knorr2 sztuki
marchew2 sztuki
seler0.5 sztuk
pietruszka1 sztuka
zielony groszek100 gramów
jajka2 sztuki
żelatyna50 gramów
ziele angielskie4 ziarna
liść laurowy1 sztuka
pieprz czarny ziarnisty4 ziarna
woda1 litr
cytryna do dekoracji
Przygotowanie
Krok 1
Zalej warzywa i mięso 1 litrem zimnej wody, po czym doprowadź do wrzenia i zbierz powstałą pianę.
Krok 2
Dodaj przyprawy i dwie bulionetki Knorr. Ugotuj intensywny bulion, a następnie go przecedź.
Krok 3
Pokrój mięso i marchewkę na drobne kawałki.
Krok 4
Dodaj do wywaru roztrzepane białka jajek, całość zagotuj i przecedź przez gazę.
Krok 5
Następnie wsyp do wywaru żelatynę i mieszaj do jej rozpuszczenia.
Krok 6
Włóż przygotowane mięso z kurczaka, kawałki marchewki oraz zielony groszek do foremek i zalej je wywarem, po czym wstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia. Podawaj gotowe tymbaliki z kawałkami cytryny.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl