Galaretka z kurczaka (tymbaliki)
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • kurczak - 0.5 sztuk
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 2 sztuki
  • marchew - 2 sztuki
  • seler - 0.5 sztuk
  • pietruszka - 1 sztuka
  • zielony groszek - 100 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • żelatyna - 50 gramów
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 4 ziarna
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 4 ziarna
  • woda - 1 litr
  • cytryna do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Zalej warzywa i mięso 1 litrem zimnej wody, po czym doprowadź do wrzenia i zbierz powstałą pianę.
  2. Dodaj przyprawy i dwie bulionetki Knorr. Ugotuj intensywny bulion, a następnie go przecedź.
  3. Pokrój mięso i marchewkę na drobne kawałki.
  4. Dodaj do wywaru roztrzepane białka jajek, całość zagotuj i przecedź przez gazę.
  5. Następnie wsyp do wywaru żelatynę i mieszaj do jej rozpuszczenia.
  6. Włóż przygotowane mięso z kurczaka, kawałki marchewki oraz zielony groszek do foremek i zalej je wywarem, po czym wstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia. Podawaj gotowe tymbaliki z kawałkami cytryny.