Galaretki ze szparagami i krewetkami

Składniki:

  • jajko - 1 sztuka
  • sól - 1 łyżeczka
  • cytryna - 1 sztuka
  • żelatyna - 6 sztuk
  • szparagi - 500 gramów
  • wytrawne wino białe - 125 mililitrów
  • gałązki koperku - 4 sztuki
  • krewetki mrożone - 400 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki rozmroź, szparagi oczyść, zwiąż w pęczki i gotuj pod przykryciem przez 20-30 minut w 2 litrach wody z dodatkiem soli i soku wyciśniętego z jednej cytryny.
  2. Żelatynę namocz w dużej ilości zimnej wody, a jajko ugotuj na twardo.
  3. Szparagi pokrój na kawałki o długości 5 cm, a krewetki opłukaj zimną wodą i osusz.
  4. Do 0,25 wywaru ze szparagów dodaj wino oraz odciśniętą żelatynę. Dobrze wymieszaj i rozlej do 4 miseczek niewielką ilość galarety.
  5. Poruszaj miseczkami, aby płyn rozprowadził się po ściankach. Włóż do lodówki i poczekaj, aż galareta zastygnie.
  6. Z jajka wytnij 4 plastry. Do każdej miseczki włóż gałązkę koperku, plasterek jaja, 2 kawałki szparagów oraz kilka krewetek.
  7. Wszystko zalej pozostałą galaretą i włóż do lodówki, aby zastygła.