Gałki rybne
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • ryba słodkowodna (szczupak, karp, lin) - 1 sztuka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 200 gramów
  • włoszczyzna (bez kapusty) - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • garść siekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek) - 1 sztuka
  • bułka tarta - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść rybę i podziel na filety. Na szkielecie, płetwach i głowie ugotuj zawiesisty rosół z dodatkiem włoszczyzny, cebuli i połowy posiekanej zieleniny oraz łyżeczki przyprawy Knorr.
  2. Przecedź gotowy rosół, jarzyny razem z rybą przepuść przez maszynkę lub zmiksuj.
  3. Dodaj do masy jajko i resztę posiekanej zieleniny. Jeśli masa jest zbyt rzadka – dodaj bułkę tartą.
  4. Formuj niewielkie gałki i gotuj w rosole na małym ogniu około 20 minut, uważając, aby się nie rozpadły. Możesz także gałki obtoczyć w bułce tartej z przyprawą Knorr i usmażyć na oleju.