Gazpacho
  • 30 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • dojrzałe pomidory bez skóry - 5 sztuk
  • passata pomidorowa - 700 mililitrów
  • czerwona papryka - 2 sztuki
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • ogórek - 1 sztuka
  • szczypiorek - 0.5 pęczków
  • pietruszka - 0.5 pęczków
  • kromka chleba pszennego - 4 sztuki
  • biały ocet winny - 3 łyżki
  • oliwa - 3 łyżki
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 0.25 łyżeczek
  • sos worcester - 3 łyżki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Połowę pokrojonego w kostkę chleba skrop oliwą, wstaw do piekarnika nastawionego na 180°C na 10 min., by grzanki były złote i chrupiące.
  2. Z dwóch pomidorów usuń pestki, pokrój je w kosteczkę. W mikserze rozdrobnij 3 pomidory, pół papryki, czosnek, Ostrą paprykę Knorr i pozostałe kromki chleba. Dodaj passatę, sos worcester, ocet winny i oliwę. Dopraw szczyptą pieprzu.
  3. Zupę schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podawaj zimną z pokrojonymi w kosteczkę warzywami oraz grzankami, skropioną oliwą, z posiekanymi pietruszką i szczypiorkiem.