Gazpacho

49


Łatwe


30 min.


5 os.

Składniki
dojrzałe pomidory bez skóry5 sztuk
passata pomidorowa 700 mililitrów
czerwona papryka2 sztuki
czerwona cebula1 sztuka
ogórek1 sztuka
szczypiorek0.5 pęczków
pietruszka0.5 pęczków
kromka chleba pszennego4 sztuki
biały ocet winny3 łyżki
oliwa3 łyżki
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr1 łyżeczka
sos worcester3 łyżki
ząbek czosnku1 sztuka
pieprz czarny mielony1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Połowę pokrojonego w kostkę chleba skrop oliwą, wstaw do piekarnika nastawionego na 180°C na 10 min., by grzanki były złote i chrupiące.
Krok 2
Z dwóch pomidorów usuń pestki, pokrój je w kosteczkę. W mikserze rozdrobnij 3 pomidory, pół papryki, czosnek, przyprawę Knorr i pozostałe kromki chleba. Dodaj passatę, sos worcester, ocet winny i oliwę. Dopraw szczyptą pieprzu.
Krok 3
Zupę schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podawaj zimną z pokrojonymi w kosteczkę warzywami oraz grzankami, skropioną oliwą, z posiekanymi pietruszką i szczypiorkiem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl