Gazpacho de melon

Składniki:

  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 1 łyżka
  • oregano - 3 łyżki
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • oliwa - 3 łyżki
  • średni pomidor - 3 sztuki
  • zielona papryczka chili - 1 sztuka
  • brzoskwinia - 1 sztuka
  • melon pomarańczowy kantalupa - 1 sztuka
  • żółty melon miodowy - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory oraz brzoskwinie sparz, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Papryczkę chilli oczyść z pestek, po czym drobno posiekaj. Żółte melony przekrój na pół, usuń pestki, obierz ze skóry i pokrój w dużą kostkę.
  3. Pomidory, chilli, brzoskwinię, melony i oregano zmiksuj z cukrem i szczyptą soli. Dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj.
  4. Pomarańczowego melona obierz ze skóry, pokrój w kostkę, włóż do gazpacho razem z pomidorami. Delikatnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Posyp natką.