Gazpacho – hiszpańska zupa pomidorowa na zimno
  • 20 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

    gazpacho:
  • czerwona papryka - 50 gramów
  • pomidorki koktajlowe pomarańczowe - 50 gramów
  • ogórek - 50 gramów
  • Sos spaghetti toscana Knorr - 1 opakowanie
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • aromatyczny olej:
  • rozmaryn świeży gałązka - 2 sztuki
  • Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr - 2 łyżki
  • gałązki tymianku - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • cytryna - 1 sztuka
  • oliwa - 500 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania zupy. Umyj, oczyść i pokrój w kostkę paprykę, pomidorki i ogórka.
  2. Sos spaghetti Toscana dobrze schłodź w lodówce. Następnie wylej na dwa talerze, posyp świeżymi warzywami i skrop oliwą.
  3. Teraz przygotuj aromatyczną oliwę. Zioła umyj i osusz. Czosnek rozgnieć i obierz. Cytrynę umyj w ciepłej wodzie, osusz i zetrzyj skórkę.
  4. Powyższe składniki umieść w suchym i umytym słoiku (np. po sosie Knorr), dodaj przyprawę Knorr i zalej oliwą. Przechowuj w ciemnym i suchym miejscu przez ok 1 tydzień, aż oliwą nabierze odpowiedniego aromatu.