Gazpacho z arbuza

Składniki:

  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • miękki ser kozi - 3 łyżeczki
  • sól morska - 1 szczypta
  • oliwa - 2 łyżki
  • mielony czarny pieprz - 1 szczypta
  • ocet z czerwonego wina - 2 łyżki
  • mięta - 3 łyżeczki
  • mielone migdały - 3 łyżki
  • miąższ z arbuza bez pestek - 3 kilogramy
  • posiekane winogrona bez pestek - 250 gramów
  • duży ogórek bez skóry i pestek - 1 sztuka
  • obrany ząbek czosnku - 1 sztuka
  • bagietka pocięta na 6 kawałków - 0.5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Arbuza zmiksuj wraz z połową ogórka, połową czerwonej cebuli i zmielonych migdałów, aby uzyskać konsystencję puree. Przełóż do miski i dobrze schłodź.
  2. Drobno posiekaj pozostałego ogórka oraz cebulę i ponownie zmiksuj z winogronami i miętą. Wstaw do lodówki.
  3. Kromki bagietki upiecz w tosterze, natrzyj czosnkiem, skrop oliwą i posmaruj kozim serem.
  4. Tuż przed podaniem dopraw arbuzowe gazpacho octem winnym, aby zrównoważyć słodki smak owoców.
  5. Podziel winogronową mieszankę i gazpacho na 6 porcji. Ułóż na wierzchu grzanki, skrop oliwą.