Gęś duszona z jabłkami
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Udka z gęsi - 2 sztuki
  • smalec - 1 łyżka
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 15 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • jabłko - 4 sztuki
  • rosół - 1 litr
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 łyżeczka
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 1 łyżeczka
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Gęś umyj. Posyp dokładnie przyprawą Knorr.
  2. Cebulę obierz i drobno pokrój w kostkę.
  3. Rozgrzej w rondlu smalec i obsmaż gęś razem z cebulą.
  4. Podlej rosołem i duś do miękkości.
  5. Do miękkiego mięsa dodaj obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka, cynamon i gałkę muszkatołową oraz majeranek. Duś wszystko jeszcze przez chwilę, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną.