Gęś nadziewana gruszkami

Składniki:

  • olej słonecznikowy - 100 mililitrów
  • pieprz - 1 szczypta
  • tymianek - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • zioła prowansalskie - 1 szczypta
  • oregano - 1 szczypta
  • masło - 2 łyżki
  • bazylia - 1 szczypta
  • czosnek ząbki - 4 sztuki
  • cebula czerwona - 2 sztuki
  • wytrawne czerwone wino - 100 mililitrów
  • żurawina - 20 dekagramów
  • gęś - 1 sztuka
  • gruszki - 1 kilogram

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę posiekaj.
  2. Gęś umyj, osusz i natrzyj cebulą, czosnkiem, wszystkimi przyprawami oraz winem. Wstaw do lodówki na 24 godziny.
  3. Gruszki obierz, pokrój w ćwiartki i wymieszaj z konfiturą.
  4. Gęś napełnij przygotowanym farszem, zaszyj. Masło roztop, wymieszaj z olejem i posmaruj gęś.
  5. Mięso włóż do rękawa i piecz przez 120 minut w temperaturze 180 stopni.