Gęsia szyjka

Składniki:

  • szyjka z gęsi - 1 sztuka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • duże ziemniaki - 4 sztuki
  • boczek pokrojony w kostkę - 2 dekagramy
  • mała cebula - 1 sztuka
  • mleko - 150 mililitrów
  • masło do foremek - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie mocno i dokładnie wyciśnij z nich wodę.
  2. Cebulę pokrój w piórka i smaż z pokrojonym w kostkę boczkiem.
  3. Dodaj do odsączonych ziemniaków, po czym zalej gotującym się mlekiem.
  4. Dopraw do smaku Delikatem Knorr.
  5. Z gęsiej szyjki ściągnij skórę i nadziej ją farszem. Zamknij nitką z obydwu stron.
  6. Oprósz Delikatem Knorr, natrzyj miękkim masłem. Włóż do piekarnika i piecz do momentu, gdy mięso zmięknie. Podawaj polaną masłem.