Gęsta kartoflanka berlińska
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • wędzony boczek - 175 gramów
  • por - 1 sztuka
  • Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka
  • ziemniaki - 300 gramów
  • seler - 0.5 sztuk
  • cebula - 1 sztuka
  • śmietana - 250 mililitrów
  • bulion - 750 mililitrów
  • marchewka - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na 1 łyżeczce oleju.
  2. Ziemniaki oraz cebulę obierz, pokrój w kostkę i dodaj do boczku. Smaż przez około 10 minut na małym ogniu.
  3. W tym czasie obierz resztę warzyw i pokrój w kawałki. Wrzuć do wysokiego garnka razem ze składnikami z patelni i zalej bulionem.
  4. Dopraw odrobiną majeranku, kostką Knorr i gotuj przez około 30-45 minut, aż warzywa będą miękkie.
  5. Zmiksuj zupę na gładki krem.
  6. Zagęść kartoflankę śmietaną, ponownie zagotuj i podawaj.