Gęsty chłodnik z chleba i z pomidorów

Składniki:

  • sól - 1 szczypta
  • oliwa - 4 łyżki
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • pomidory pokrojone - 1 szklanka
  • ogórek pokrojony w kostkę - 1 sztuka
  • chleb czerstwy odciśnięty - 1 szklanka
  • szynka pokrojona w paski - 1 plaster
  • plasterki rzodkiewek - 10 sztuk
  • paski pieczonej papryki - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojone pomidory zmiksuj w blenderze z odciśniętym chlebem i czosnkiem.
  2. Wlej stopniowo oliwę. Dopraw solą i zmiksuj na gładką masę.
  3. Masę przełóż do miseczki, przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  4. Przed podaniem salmorejo (tak nazywa się potrawa) wyłóż na półmisek. Udekoruj szynką, papryką, rzodkiewką i ogórkami.