Gicz cielęca w sosie śmietanowym

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • marchew - 2 sztuki
  • por - 1 sztuka
  • pieprz
  • śmietana - 250 mililitrów
  • pieczarki - 250 gramów
  • tymianek - 1 pęczek
  • sól
  • cytryna - 1 sztuka
  • brokuły - 400 gramów
  • masło - 150 unit
  • białe wytrawne wino - 1 szklanka
  • gicz cielęca - 2 kilogramy
  • melisa - 0.5 pęczków

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej 4 litry wody. Wsadź gicz z liśćmi laurowymi, tymiankiem i winem.
  2. Warzywa pokrój w kostkę. Dodaj cebulę, marchewkę, pora i zagotuj. Zbieraj pianę.
  3. Wyjmij pora, a marchewki po około 15 minutach. Cebulę i mięsko wyjmij po 40 minutach i odstaw.
  4. Wywar przecedź i gotuj przy czym zredukuj objętość wody do 250 ml.
  5. Następnie dodaj śmietanę, sól i pieprz. Wyciśnij sok z cytryny. Zetrzyj skórkę i dodaj ją do sosu i wymieszaj. Na końcu domieszaj masło.
  6. Pokrój na cienki plasterki grzyby. Brokuł podziel na różyczki i przez 3 minuty blanszuj we wrzątku. Dodaj do sosu i zagrzej.
  7. Dołóż pokrojoną w paseczki melisę.
  8. Oddziel mięso od kości a odstawione warzywa z gotowania podziel na kawałki, podgrzej jeszcze w sosie.