Giouvetsi - grecki gulasz
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • łopatka cielęca lub wieprzowa - 600 gramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 opakowanie
  • olej roślinny - 20 gramów
  • cebula - 120 gramów
  • czosnek - 15 gramów
  • przecier pomidorowy - 30 gramów
  • krojone pomidory z puszki - 200 gramów
  • woda lub bulion - 700 mililitrów
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 2 szczypty
  • makaron orzo - 180 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę 1,5 cm i wymieszaj z Przyprawą do mięs Knorr.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj.
  3. Rozgrzej olej w rondlu i podsmaż mięso. Dodaj cebulę i smaż, aż całość się przyrumieni.
  4. Dodaj czosnek, przecier pomidorowy, pomidory z puszki i całość zagotuj.
  5. Wlej wodę lub bulion, dodaj cynamon i całość duś na małym ogniu przez ok 20 minut.
  6. Dodaj makaron orzo i gotuj, aż makaron zmięknie, mieszając od czasu do czasu.