Giouvetsi - grecki gulasz

44


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
łopatka cielęca lub wieprzowa600 gramów
Przyprawa do mięs Knorr1 opakowanie
cukinia200 gramów
papryka (czerwona, zielona lub żółta)200 gramów
olej roślinny20 gramów
cebula120 gramów
czosnek 15 gramów
przecier pomidorowy30 gramów
krojone pomidory z puszki200 gramów
woda lub bulion700 mililitrów
cynamon2 szczypty
makaron orzo 100 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę 1,5 cm i wymieszaj z Przyprawą do mięs Knorr.
Krok 2
Cebulę, cukinię i paprykę pokrój w kostkę 1,5 na 1,5 cm, czosnek posiekaj.
Krok 3
Rozgrzej olej w rondlu podsmaż cebulę paprykę i cukinię, warzywa przełóż na bok w tym samym ganku obsmaż mięso smaż, aż się przyrumieni.
Krok 4
Dodaj czosnek, przecier pomidorowy, pomidory z puszki i całość zagotuj.
Krok 5
Wlej wodę lub bulion, dodaj cynamon i całość duś na małym ogniu przez ok. 15 minut po czym dodaj obsmażone warzywa całość gotuj jeszcze 5 minut.
Krok 6
Dodaj makaron orzo i gotuj, aż makaron zmięknie, mieszając od czasu do czasu.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl