Glazurowana szynka z goździkami
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • szynka wieprzowa surowa - 3 kilogramy
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • miód - 4 łyżki
  • burbon - 50 mililitrów
  • goździki - 1 łyżeczka
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 3 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 3 sztuki
  • sól - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego garnka włóż oczyszczone i pokrojone warzywa, liść, ziele oraz pieprz. Całość zalej zimną wodą, posól i zagotuj.
  2. W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z miodem oraz alkoholem.
  3. Mięso umyj i ostrożnie włóż do wywaru. Gotuj na małym ogniu około 3 godzin. W trakcie gotowania odwróć mięso na drugą stronę.
  4. Po tym czasie mięso wyjmij z wywaru i włóż do brytfanki. Jego wierzchnią część ponacinaj i polej równomiernie przygotowaną glazurą.
  5. W nacięcia na skórze mięsa powtykaj gęsto goździki. Przygotowaną szynkę wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 30 minut w temperaturze 150 stopni. Podawaj jako danie główne lub po wystudzeniu jako wędlinę.