| Przygotowanie | 
| Krok 1 | 
| Do dużego garnka włóż oczyszczone i pokrojone warzywa, liść, ziele oraz pieprz. Całość zalej zimną wodą, posól i zagotuj. | 
| Krok 2 | 
| W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z miodem oraz alkoholem. | 
| Krok 3 | 
| Mięso umyj i ostrożnie włóż do wywaru. Gotuj na małym ogniu około 3 godzin. W trakcie gotowania odwróć mięso na drugą stronę. | 
| Krok 4 | 
| Po tym czasie mięso wyjmij z wywaru i włóż do brytfanki. Jego wierzchnią część ponacinaj i polej równomiernie przygotowaną glazurą.  | 
| Krok 5 | 
| W nacięcia na skórze mięsa powtykaj gęsto goździki. Przygotowaną szynkę wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 30 minut w temperaturze 150 stopni. Podawaj jako danie główne lub po wystudzeniu jako wędlinę. |