Glazurowana szynka z goździkami

33


Łatwe


90 min.


8 os.

Składniki
szynka wieprzowa surowa3 kilogramy
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr1 łyżeczka
miód4 łyżki
burbon50 mililitrów
goździki1 łyżeczka
włoszczyzna1 pęczek
liść laurowy3 sztuki
ziele angielskie3 sztuki
pieprz czarny ziarnisty3 sztuki
sól1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Do dużego garnka włóż oczyszczone i pokrojone warzywa, liść, ziele oraz pieprz. Całość zalej zimną wodą, posól i zagotuj.
Krok 2
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z miodem oraz alkoholem.
Krok 3
Mięso umyj i ostrożnie włóż do wywaru. Gotuj na małym ogniu około 3 godzin. W trakcie gotowania odwróć mięso na drugą stronę.
Krok 4
Po tym czasie mięso wyjmij z wywaru i włóż do brytfanki. Jego wierzchnią część ponacinaj i polej równomiernie przygotowaną glazurą.
Krok 5
W nacięcia na skórze mięsa powtykaj gęsto goździki. Przygotowaną szynkę wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 30 minut w temperaturze 150 stopni. Podawaj jako danie główne lub po wystudzeniu jako wędlinę.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl