Glazurowana szynka z goździkami

30


Łatwe


90 min.


8 os.

Składniki
szynka wieprzowa surowa3 kilogramy
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr1 łyżeczka
miód4 łyżki
burbon50 mililitrów
goździki1 łyżeczka
włoszczyzna1 pęczek
Liść laurowy z Turcji Knorr3 sztuki
Ziele angielskie z Meksyku Knorr3 sztuki
Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr3 sztuki
sól1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Do dużego garnka włóż oczyszczone i pokrojone warzywa, liść, ziele oraz pieprz. Całość zalej zimną wodą, posól i zagotuj.
Krok 2
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z miodem oraz alkoholem.
Krok 3
Mięso umyj i ostrożnie włóż do wywaru. Gotuj na małym ogniu około 3 godzin. W trakcie gotowania odwróć mięso na drugą stronę.
Krok 4
Po tym czasie mięso wyjmij z wywaru i włóż do brytfanki. Jego wierzchnią część ponacinaj i polej równomiernie przygotowaną glazurą.
Krok 5
W nacięcia na skórze mięsa powtykaj gęsto goździki. Przygotowaną szynkę wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 30 minut w temperaturze 150 stopni. Podawaj jako danie główne lub po wystudzeniu jako wędlinę.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl