Glazurowane polędwiczki z kurczaka w aksamitnym sosie szampańskim z ziemniaczanymi ptysiami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka - 4 sztuki
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • sos sojowy ciemny - 4 łyżki
  • miód - 8 łyżek
  • ząbek czosku - 4 sztuki
  • mąka kukurydziana - 4 łyżki
  • letnia woda - 4 łyżki
  • ugotowane ciepłe ziemniaki - 400 gramów
  • szalotka - 3 sztuki
  • masło - 1.5 łyżek
  • żółtko - 2 sztuki
  • białko - 1 sztuka
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • sól - 2 szczypty
  • wino musujące - 200 mililitrów
  • słodka śmietana 30% - 200 mililitrów
  • ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • musztarda stołowa - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • pieprz kolorowy - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Sos sojowy ciemny mieszamy z miodem i rozgniecionym czosnkiem oraz z kostką rosołową Knorr. Dodajemy mąkę kukurydzianą roztrzepaną z letnią wodą. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
  2. Mięso oczyszczamy i kroimy na 4 porcje. Następnie nacieramy przygotowaną marynatą. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
  3. Przygotowanie ziemniaczanych ptysiów. Ugotowane wcześniej i nadal ciepłe ziemniaki ubijamy tłuczkiem. Dodajemy masło oraz roztrzepane żółtka. Mieszamy z rozkruszoną kostką Knorr i posiekanym drobniutko szczypiorkiem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę soli. Dokładnie mieszamy.
  4. Przygotowaną masą napełniamy rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką. Wyciskamy niewielkie ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną odrobiną tłuszczu. Przygotowane ptysie smarujemy roztrzepanym białkiem. Posmarowanie białkiem sprawi, że skórka będzie delikatnie chrupiąca a wnętrze kremowe.
  5. Filety wyjmujemy z marynaty i układamy na kawałkach folii aluminiowej. Smarujemy marynatą i zawijamy w folię. Układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na górną półkę. Na dolną półkę wsuwamy ptysie ziemniaczane. Pieczemy ok. 25 – 30 minut. Mięso musi być ładnie upieczone a ptysie zrumienione na złoto. Na 5 minut przed końcem pieczenia mięso odwijamy z folii, aby się zrumieniło.
  6. Przygotowujemy sos. Szarlotki bardzo drobno kroimy. Złocimy na klarowanym maśle na głębokiej patelni. Dolewamy wino musujące i słodką śmietankę. Gotujemy na wolnym ogniu aż zredukujemy ilość płynów mniej więcej o połowę. Powstały sos przecedzamy przez gęste sito, tak by uzyskać aksamitny, gładki sos bez cebulki.
  7. Sos doprawiamy sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Dodajemy musztardę, szczyptę soli i cukier. Dokładnie mieszamy.
  8. Upieczone mięso wyciągamy z piekarnika. Kroimy ukośnie na plastry. Opalamy delikatnie palnikiem, by marynata na mięsie jeszcze odrobinę się zrumieniła.
  9. Mięso podajemy gorące, na dużych talerzach z ziemniaczanymi ptysiami i sosem szampańskim. Świetnym dodatkiem będzie lekka sałatka z sałaty lodowej z dodatkiem pomidorków koktajlowych, orzechów nerkowca i kremem balsamicznym.