Gniazdka z cukierni

6


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia10 dekagramów
mąka20 dekagramów
jajko4 sztuki
sól1 szczypta
olej
cukier puder20 dekagramów
sok z cytryny1 łyżka
gorąca woda3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
W garnku zagotować szklankę wody z Kasią i szczyptą soli.
Krok 2
Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając.
Krok 3
Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej.
Krok 4
Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm (można też najpierw wyłożyć je na papier, a potem wyciąć.
Krok 5
Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć - lekko odchodzi). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180ºC.
Krok 6
Wyjąć, osączyć na bibule.
Krok 7
Cukier puder utrzeć z 2 - 3 łyżkami wrzątku i sokiem. Pączki odstawić do ostudzenia. Udekorować lukrem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl