Gniazdka z cukierni
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 5 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • mąka - 20 dekagramów
  • jajko - 4 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • olej
  • cukier puder - 20 dekagramów
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • gorąca woda - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotować szklankę wody z Kasią i szczyptą soli.
  2. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając.
  3. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej.
  4. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm (można też najpierw wyłożyć je na papier, a potem wyciąć.
  5. Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć - lekko odchodzi). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180ºC.
  6. Wyjąć, osączyć na bibule.
  7. Cukier puder utrzeć z 2 - 3 łyżkami wrzątku i sokiem. Pączki odstawić do ostudzenia. Udekorować lukrem.