Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Fix Kopytka czy leniwe Knorr - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 4 łyżki
  • woda - 450 mililitrów
  • miód - 1 łyżeczka
  • musztarda sarepska - 1 łyżeczka
  • Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr - 1 sztuka
  • pieprz cytrynowy - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 5 łyżek
  • pierś z kurczaka - 70 dekagramów
  • bazylia suszona - 2 łyżeczki
  • liście świeżej bazylii - 8 sztuk
  • natka pieruszki - 1 pęczek
  • koncentrat pomidorowy w kartoniku - 500 gramów
  • koncentrat pomidorowy mała puszka - 70 gramów
  • kolendra suszona w ziarnach - 1 łyżeczka
  • papryczka chilli marynowana - 1 sztuka
  • ocet winny - 1 łyżeczka
  • cukier - 0.5 łyżeczek
  • śmietana 18% - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Wykrawamy z mięsa niepotrzebne elementy (pozostałości kostek czy błonki) i porcjujemy.
  2. Przygotowujemy marynatę. Miód mieszamy z musztardą oraz dodajemy do kostkę Knorr. Dodajemy pieprz cytrynowy wedle uznania, 5 łyżek oliwy i bazylię suszoną. Dobrze wymieszaną marynatą polewamy kurczaka i odstawiamy do lodówki.
  3. Przygotowanie gnocchi. Ciasto na kopytka Knorr wyrabiamy wg wskazówek na opakowaniu z użyciem 450 ml zimnej wody.
  4. Po wyrobieniu ciasta i jego odstaniu formujemy wałek i kroimy na kawałeczki. Formujemy kulki, które rozpłaszczamy widelcem. Odstawiamy na 10 minut.
  5. Przygotowanie sosu. Koncentrat z kartonika wlewamy do garnuszka i gotujemy. W międzyczasie siekamy pietruszkę, kilka listków zostawiamy do dekoracji. Miażdżymy (najlepiej w moździerzu) kolendrę w ziarnach z dodatkiem bazylii (świeżej i suszonej). Całość dorzucamy do sosu. Kroimy drobno papryczkę (oczyszczoną z częścią pestek, aby nie było za ostro), dodajemy nieco wody, łyżeczkę octu winnego, pół łyżeczki cukru, a na koniec zagęszczamy jeszcze małym koncentratem oraz 3 łyżkami śmietany.
  6. Wcześniej przygotowane gnocchi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy bardzo krótko, by się nie rozgotowały (około 2-3 minuty).
  7. Kurczaka grillujemy po obu stronach, aż do ładnego zarumienienia. Należy pamiętać, aby nie grillować go za długo, by nie stracił swojej soczystości.
  8. Gnocchi polewamy sosem, kurczaka kroimy w grubsze plastry i układamy obok gnocchi. Całość posypujemy tartym parmezanem i pietruszką.