Przygotowanie |
Krok 1 |
Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Wystudź, obierz i przeciśnij przez praskę. |
Krok 2 |
Do kielicha blendera włóż bazylię, orzeszki, starty parmezan oraz oliwę. Wszystko razem zmiksuj. |
Krok 3 |
Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w cząstki. Przesmaż razem na rozgrzanej oliwie. Następnie wlej białe wino, odparuj nieco a następnie dolej śmietanę. Zagotuj. |
Krok 4 |
Dodaj pół kostki Knorr oraz zmiksowaną bazylię i wymieszaj. Sos gotuj chwilę, dopraw do smaku. |
Krok 5 |
Do ziemniaków dodaj żółtka, mąkę, kaszę i wyrób jednolite ciasto. Uformuj wałek i pokrój go na nieduże kawałki. Każdy kawałek lekko nagnieć widelcem. |
Krok 6 |
Kluski ugotuj w osolonym wrzątku. Gorące wyłóż na talerze, polej bazyliowym sosem i posyp serem. |