Gnocchi w sosie z bazylii
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • Rosół z kury Knorr - 0.5 sztuk
  • ziemniaki - 1 kilogram
  • pieczarki - 1 kilogram
  • żółtka - 2 sztuki
  • śmietana 18% - 1 szklanka
  • starty parmezan - 10 dekagramów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr
  • oliwa - 2 łyżki
  • kasza manna - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • garść orzeszków
  • białe wino - 100 mililitrów
  • bazylia świeża

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Wystudź, obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. Do kielicha blendera włóż bazylię, orzeszki, starty parmezan oraz oliwę. Wszystko razem zmiksuj.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w cząstki. Przesmaż razem na rozgrzanej oliwie. Następnie wlej białe wino, odparuj nieco a następnie dolej śmietanę. Zagotuj.
  4. Dodaj pół kostki Knorr oraz zmiksowaną bazylię i wymieszaj. Sos gotuj chwilę, dopraw do smaku.
  5. Do ziemniaków dodaj żółtka, mąkę, kaszę i wyrób jednolite ciasto. Uformuj wałek i pokrój go na nieduże kawałki. Każdy kawałek lekko nagnieć widelcem.
  6. Kluski ugotuj w osolonym wrzątku. Gorące wyłóż na talerze, polej bazyliowym sosem i posyp serem.