Gnocchi w sosie z bazylii

6


Średnie


60 min.


4 os.

Składniki
ziemniaki1 kilogram
cebula1 sztuka
pieprz czarny mielony
pieczarki1 kilogram
białe wino100 mililitrów
śmietana 18%1 szklanka
starty parmezan10 dekagramów
żółtka2 sztuki
mąka ziemniaczana2 łyżki
oliwa2 łyżki
kasza manna2 łyżki
Rosół z kury Knorr0.5 sztuk
garść orzeszków
bazylia świeża
Przygotowanie
Krok 1
Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Wystudź, obierz i przeciśnij przez praskę.
Krok 2
Do kielicha blendera włóż bazylię, orzeszki, starty parmezan oraz oliwę. Wszystko razem zmiksuj.
Krok 3
Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w cząstki. Przesmaż razem na rozgrzanej oliwie. Następnie wlej białe wino, odparuj nieco a następnie dolej śmietanę. Zagotuj.
Krok 4
Dodaj pół kostki Knorr oraz zmiksowaną bazylię i wymieszaj. Sos gotuj chwilę, dopraw do smaku.
Krok 5
Do ziemniaków dodaj żółtka, mąkę, kaszę i wyrób jednolite ciasto. Uformuj wałek i pokrój go na nieduże kawałki. Każdy kawałek lekko nagnieć widelcem.
Krok 6
Kluski ugotuj w osolonym wrzątku. Gorące wyłóż na talerze, polej bazyliowym sosem i posyp serem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl