Gnocchi z ricottą i szpinakiem

Składniki:

  • masło - 150 gramów
  • mąka - 150 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • szpinak - 1 opakowanie
  • starty parmezan - 100 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • majeranek - 0.5 pęczków
  • szałwia - 0.5 pęczków
  • szalotka - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Sparz szpinak w wrzątku zanurzając go na kilka sekund. Następnie odsącz i drobno posiekaj.
  2. Włóż 2 łyżki masła na patelnię. Od razu dodaj posiekane szalotki. Kiedy masło się rozpuści wrzuć szałwię i majeranek. Smaż 5 minut, aż cebula się zeszkli.
  3. Przełóż do dużej miski, wymieszaj ze szpinakiem. Wbij jajko, wymieszaj jeszcze raz. Dodaj parmezan i zetrzyj 1/4 gałki muszkatołowej.
  4. Do masy powoli przesiewaj mąkę, stale mieszając.
  5. Zagotuj 4 l wody, wrzuć kostki bulionowe Knorr, gotuj minutę, mieszając. Używając 2 łyżek wytnij z masy kluseczki. Ostrożnie kładź je na lekko wrzący bulion, poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię i gotuj jeszcze 2 minuty od tego momentu.
  6. Gnocchi wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na półmisku. Pozostałe masło roztop na patelni, polej gnocchi i od razu podawaj. Możesz posypać je startym parmezanem lub płatkami chili. Nie zaszkodzi im też kilka kropli dobrej oliwy truflowej.