Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią

26


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr1 opakowanie
woda550 mililitrów
mąka pszenna100 gramów
jaja2 sztuki
mąka do podsypania
ząbki czosnku3 sztuki
oliwa z oliwek100 mililitrów
kilka listków świeżej szałwii
Przygotowanie
Krok 1
Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj z wodą, dodaj mąkę i jaja. Odstaw na 10 minut. Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki.
Krok 2
Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę, którą następnie przyciśnij widelcem tak, aby powstał charakterystyczny wzorek.
Krok 3
Gotowe kluseczki gotuj kilka minut do wypłynięcia.
Krok 4
W tym czasie na patelni z oliwą podsmaż posiekany czosnek.
Krok 5
Ugotowane gnocchi przełóż na patelnię z czosnkiem i oliwą. Dodaj posiekaną szałwię, wymieszaj i podawaj.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl