Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr - 1 opakowanie
  • woda - 550 mililitrów
  • mąka pszenna - 100 gramów
  • jaja - 2 sztuki
  • mąka do podsypania
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • oliwa z oliwek - 100 mililitrów
  • kilka listków świeżej szałwii

Sposób przygotowania:

  1. Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj z wodą, dodaj mąkę i jaja. Odstaw na 10 minut. Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki.
  2. Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę, którą następnie przyciśnij widelcem tak, aby powstał charakterystyczny wzorek.
  3. Gotowe kluseczki gotuj kilka minut do wypłynięcia.
  4. W tym czasie na patelni z oliwą podsmaż posiekany czosnek.
  5. Ugotowane gnocchi przełóż na patelnię z czosnkiem i oliwą. Dodaj posiekaną szałwię, wymieszaj i podawaj.