Gofry
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • bez p. °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 1.5 szklanek
  • jogurt - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 gramów
  • cukier - 2 łyżki
  • jajko - 2 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • do formy
  • olej - 1 unit
  • dekoracja
  • cukier puder - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Kasię włóż do rondelka i rozpuść.
  2. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem. Białka ubij z solą na sztywno.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej.
  4. Do miski włóż utarte żółtka, jogurt, mąkę i rozpuszczoną Kasię. Wszystko wymieszaj mikserem. Na koniec dodaj pianę z białek.
  5. Gofrownicę rozgrzej i posmaruj olejem. Wlej porcję ciasta i rozsmaruj. Piecz aż gofry nabiorą złotego koloru.
  6. Gotowe gofry podawaj same lub z marmoladą. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.