Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym

48


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
jajko2 sztuki
skrobia kukurydziana50 gramów
kasza jaglana150 gramów
siemie lniane zmielone1 łyżka
Kostka do pieczenia Kasia70 gramów
miód3 łyżki
proszek do pieczenia (bezglutenowy)1 łyżeczka
maślanka200 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
W młynku do kawy zmiel kaszę jaglaną, przesiewając ja kilka razy tak aby była jak najdrobniejsza, podobnie zrób z siemieniem lnianym. Rozdziel żółtka od białek. Z białek ubij pianę.
Krok 2
Utrzyj żółtka w misce razem z miodem i rozpuszczoną, lekko ostudzoną Kasią. Następnie połącz z mąką, skrobią, bezglutenowym proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.
Krok 3
Do masy wsyp zmielone siemię lniane. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Następnie dolewaj stopniowo maślankę.
Krok 5
Na koniec ciasto połącz z ubitą pianą z białek. Konsystencję ciasta reguluj dodając więcej mąki lub maślanki, powinna być jak gęsta, ale płynna śmietana.
Krok 6
Gorącą gofrownicę posmaruj tłuszczem, następnie na dolna powierzchnię nałóż odpowiednią ilość ciasta. Gofrownicę zamknij i piecz około 7 minut. Czas pieczeni uzależniony jest od mocy gofrownicy, dlatego sprawdzaj co jakiś czas, czy gofry się zarumieniły.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl