Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 7 minut
  •  °C
  • Gofrownica

Składniki:

  • jajko - 2 sztuki
  • skrobia kukurydziana - 50 gramów
  • kasza jaglana - 150 gramów
  • siemie lniane zmielone - 1 łyżka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 70 gramów
  • miód - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia (bezglutenowy) - 1 łyżeczka
  • maślanka - 200 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. W młynku do kawy zmiel kaszę jaglaną, przesiewając ja kilka razy tak aby była jak najdrobniejsza, podobnie zrób z siemieniem lnianym. Rozdziel żółtka od białek. Z białek ubij pianę.
  2. Utrzyj żółtka w misce razem z miodem i rozpuszczoną, lekko ostudzoną Kasią. Następnie połącz z mąką, skrobią, bezglutenowym proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.
  3. Do masy wsyp zmielone siemię lniane. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  4. Następnie dolewaj stopniowo maślankę.
  5. Na koniec ciasto połącz z ubitą pianą z białek. Konsystencję ciasta reguluj dodając więcej mąki lub maślanki, powinna być jak gęsta, ale płynna śmietana.
  6. Gorącą gofrownicę posmaruj tłuszczem, następnie na dolna powierzchnię nałóż odpowiednią ilość ciasta. Gofrownicę zamknij i piecz około 7 minut. Czas pieczeni uzależniony jest od mocy gofrownicy, dlatego sprawdzaj co jakiś czas, czy gofry się zarumieniły.