Przygotowanie |
Krok 1 |
W młynku do kawy zmiel kaszę jaglaną, przesiewając ja kilka razy tak aby była jak najdrobniejsza, podobnie zrób z siemieniem lnianym. Rozdziel żółtka od białek. Z białek ubij pianę. |
Krok 2 |
Utrzyj żółtka w misce razem z miodem i rozpuszczoną, lekko ostudzoną Kasią. Następnie połącz z mąką, skrobią, bezglutenowym proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. |
Krok 3 |
Do masy wsyp zmielone siemię lniane. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. |
Krok 4 |
Następnie dolewaj stopniowo maślankę. |
Krok 5 |
Na koniec ciasto połącz z ubitą pianą z białek. Konsystencję ciasta reguluj dodając więcej mąki lub maślanki, powinna być jak gęsta, ale płynna śmietana. |
Krok 6 |
Gorącą gofrownicę posmaruj tłuszczem, następnie na dolna powierzchnię nałóż odpowiednią ilość ciasta. Gofrownicę zamknij i piecz około 7 minut. Czas pieczeni uzależniony jest od mocy gofrownicy, dlatego sprawdzaj co jakiś czas, czy gofry się zarumieniły. |