Gofry Francuskie
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 5 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 60 gramów
  • mąka - 0.75 szklanek
  • cukier - 3 łyżki
  • mleko - 1.5 szklanek
  • sól - 1 szczypta
  • jajko - 6 sztuk
  • śmietana 18% - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotowujemy cukier, szklankę mleka, Kasię i sól.
  2. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę, mieszamy pilnując, aby nie zrobiły się grudki i odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Do wystudzonej masy dodajemy po jednym jajku, później pozostałe mleko i śmietanę.
  4. Wymieszaną masę odstawiamy na godzinę. Smażymy na rozgrzanej gofrownicy.