Gofry z szynką i serem
  • 15 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

    gofry
  • mąka - 1 szklanka
  • jajka - 2 sztuki
  • cukier - 1 łyżka
  • mleko - 1 szklanka
  • jogurt naturalny - 100 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 szczypta
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • margaryna - 100 gramów
  • farsz
  • mix sałat - 400 gramów
  • szynka parmeńska - 200 gramów
  • parmezan - 50 gramów
  • zielone oliwki - 50 gramów
  • Sos sałatkowy włoski Knorr - 1 opakowanie
  • woda - 3 łyżki
  • papryka - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Margarynę rozpuść i po ostudzeniu wymieszaj z resztą składników. Na koniec dodaj ubitą pianę.
  3. Przygotuj gofry w gofrownicy. Gofry piecz przez około 3 – 4 minuty aż będą rumiane.
  4. Stwórz aromatyczny sos włoski łącząc sos sałatkowy Knorr z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami wody.
  5. Paprykę natrzyj delikatnie oliwą i upiecz w nagrzanym do 200*C piekarniku , zdejmij z niej skórkę, usuń pestki, a następnie pokrój w paseczki.
  6. Paski papryki pomieszaj z sałatą i oliwkami, skrop sosem sałatkowym. Garść sałaty połóż na gofra, na wierzch wywiń plastry szynki parmeńskiej. Gofra wykończ serem parmezan pokrojonym w cienkie płaty.