Gofry z szynką i serem

17


Łatwe


15 min.


6 os.

Składniki
Gofry:
mąka1 szklanka
jajka2 sztuki
cukier1 łyżka
mleko1 szklanka
jogurt naturalny100 gramów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
papryka ostra w proszku, mielona1 szczypta
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr1 łyżeczka
margaryna100 gramów
Farsz:
mix sałat400 gramów
szynka parmeńska200 gramów
parmezan50 gramów
zielone oliwki50 gramów
Sos sałatkowy włoski Knorr1 opakowanie
woda3 łyżki
papryka2 sztuki
oliwa z oliwek3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Białka ubij na sztywną pianę.
Krok 2
Margarynę rozpuść i po ostudzeniu wymieszaj z resztą składników. Na koniec dodaj ubitą pianę.
Krok 3
Przygotuj gofry w gofrownicy. Gofry piecz przez około 3 – 4 minuty aż będą rumiane.
Krok 4
Stwórz aromatyczny sos włoski łącząc sos sałatkowy Knorr z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami wody.
Krok 5
Paprykę natrzyj delikatnie oliwą i upiecz w nagrzanym do 200*C piekarniku , zdejmij z niej skórkę, usuń pestki, a następnie pokrój w paseczki.
Krok 6
Paski papryki pomieszaj z sałatą i oliwkami, skrop sosem sałatkowym. Garść sałaty połóż na gofra, na wierzch wywiń plastry szynki parmeńskiej. Gofra wykończ serem parmezan pokrojonym w cienkie płaty.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl