Gofry ze szpinakiem
  • 15 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

    gofry
  • mąka - 1 szklanka
  • jajka - 2 sztuki
  • cukier - 1 łyżka
  • mleko - 1 szklanka
  • jogurt naturalny - 100 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 szczypta
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • margaryna - 100 gramów
  • szpinak
  • mrożony szpinak - 450 gramów
  • Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr - 1 opakowanie
  • suszone pomidory - 100 gramów
  • mała cebula - 1 sztuka
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 0.5 łyżeczek
  • żółty ser - 100 gramów
  • śmietana 18% - 200 mililitrów
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Margarynę rozpuść i po ostudzeniu wymieszaj z resztą składników. Na koniec dodaj ubitą pianę.
  3. Przygotuj gofry w gofrownicy. Gofry piecz przez około 3 – 4 minuty aż będą rumiane.
  4. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj rozmrożony i odciśnięty szpinak oraz suszone pokrojone w kostkę pomidory.
  5. Całość smaż chwilę, po czym połącz śmietanę z fixem Knorr i tak uzyskany kremowy dressing dodaj do szpinaku.
  6. Wszystko razem gotuj przez chwile aż sos zgęstnieje a następnie posyp papryką. Tak przygotowany szpinak nałóż na gofry i posyp po wierzchu żółtym serem.