Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone mix - 650 gramów
  • młoda kapusta biała - 0.5 sztuk
  • Przyprawa do mięsa mielonego Knorr - 1 opakowanie
  • cebula biała - 1 sztuka
  • bułka tarta - 50 gramów
  • pomidory pelati - 1 opakowanie
  • świeże oregano - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • szalotka - 50 gramów
  • oliwa do smażenia
  • woda - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone połącz z posiekaną kapustą i cebulą dodając bułkę lub kaszę i jajko, dopraw do smaku przyprawą do miesa mielonego Knorr, solą i pieprzem.
  2. Uformuj gołąbki i przesmaż na patelni.
  3. Szalotki i czosnek obierz i posiekaj, przesmaż na patelni dodając posiekane oregano, wodę i pomidory pelati, gotuj 6 min.
  4. Do sosu dodaj przesmażone gołąbki, gotuj ok 20 min.
  5. Podawaj na talerzu oblane sosem pomidorowym.