Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 gramów
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • cukinia - 1 sztuka
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • kolendra mielona - 1 łyżeczka
  • papryczka chilli - 0.5 sztuk
  • kolendra świeża - 1 pęczek
  • ser cheddar - 50 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • kajzerka - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • mąka - 2 łyżki
  • pomidory pelati - 1 puszka
  • cebula - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 6 łyżek
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij. Papryczkę oraz czosnek posiekaj, cukinię przekrój wzdłuż na cztery części i wykrój gniazda, następnie pokrój w kostkę 0,5 x 0,5 cm, tak samo pokrój ser. Kolendrę pokrój drobno.
  2. Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, odciśniętą kajzerkę i bułkę tartą. Dodaj przyprawę Knorr, kumin oraz kolendrę mieloną i wyrób jednolitą masę.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż cukinię. Dopraw do smaku, dodaj chili oraz pokrojoną kolendrę. Wystudź, a następnie dodaj pokrojony ser i wymieszaj.
  4. Mięsną masę podziel na porcje, rozłóż na folii spożywczej i lekko rozgnieć. Na każdą porcję nałóż cukinię z serem, następnie zwiń jak gołąbki i ściśnij, aby się nie rozwijały. Obtocz w mące i obsmaż na patelni.
  5. W niedużym garnku przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj pomidory i gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Zmiksuj na gładko i dopraw do smaku odrobiną soli oraz cukrem. Sos wlej na patelnię z gołąbkami i duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut. Gotowe gołąbki podawaj np. z ryżem.