Gołąbki Mocy Świątecznej
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe - 60 dekagramów
  • ryż (2 saszetki) - 200 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • kasza manna - 2 łyżki
  • papryka słodka mielona - 3 łyżeczki
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka
  • woda - 1.25 litrów
  • przecier pomidorowy - 150 gramów
  • mąka pszenna (do panierki) - 1 szklanka
  • olej do smażenia - 10 mililitrów
  • śmietana 18% - 170 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 3 sztuki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 2 łyżeczki
  • Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr - 2.5 sztuki
  • Zasmażka błyskawiczna ciemna Knorr - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Mój przepis na gołąbki nie zawiera liści kapusty. Najpierw trzeba ugotować ryż w osolonej wodzie. Woda ma przykrywać saszetki, a soli ma być ok. 1 łyżka. Następnie ostudzić ryż, by nie był gorący. Przygotować miskę jaką używamy do robienia kotletów mielonych.
  2. W przygotowanej misce wymieszać dokładnie razem: mięso mielone, ostudzony ryż, cebulę smażoną w kostkach, paprykę słodką mieloną, sól, pieprz, przyprawę Delikat, kaszę mannę oraz jajko. Następnie z utworzonej masy uformować 18 kotletów mniej więcej okrągłych. Uformowane kotlety obtoczyć w mące pszennej i smażyć na oleju na patelni aż się zarumienią z obu stron. Gotowe kotlety poukładać do dużego garnka.
  3. Wodę ugotować. W litrze rozpuścić kostki rosołowe "Rosół szlachetny drobiowo-warzywny". Resztę wody wymieszać z przecierem pomidorowym. Następnie obie mieszanki połączyć i wszystko wlać do garnka z kotletami. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 1 godzinę.
  4. Po godzinie wyjąć kotlety, a do sosu dodać zasmażkę Knorr oraz śmietanę. Doprowadzić do wrzenia. Najlepiej podawać z białą kaszą gryczaną lub ziemniakami. Smacznego!