Gołąbki niemieckie

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • pieprz
  • jajko - 2 sztuki
  • sól
  • mąka - 1 łyżka
  • masło - 75 gramów
  • biała kapusta - 1 sztuka
  • bułka pszenna - 1 sztuka
  • mięso mielone - 500 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Z kapusty wykrój głąb, włóż do gotującej osolonej wody na 2 minuty. Pooddzielaj wszystkie liście, które dają się bez większych problemów oddzielić. Znowu włożyć kapustę na 2min do wrzątku i tak powtarzaj, aż wszystkie liście zostaną oddzielone.
  2. Bułkę namocz w zimnej wodzie a następnie dobrze wyciśnij.
  3. Cebulę drobno posiekaj.
  4. Bułkę, cebulę i jajka wymieszaj z mięsem, dopraw solą i pieprzem dla smaku.
  5. Jeden  liść rozłóż, nałóż trochę farszu i zwiń w roladkę. Należy spiąć wykałaczką, aby farsz nie wyleciał. Kiedy wszystkie gołąbki będą zwinięte, rozpuść masło w rondlu.
  6. Włóż gołąbki i ze wszystkich stron lekko przypiecz. Wlej nieco gorącej wody i duś, od czasu do czasu przewracając. Duszenie trwa około 2 godzin, tak więc należy wyparowaną wodę uzupełniać wrzątkiem.
  7. Gołąbki wyciągnij i usuń wykałaczki. Mąkę rozmieszaj z zimną wodą i połącz z sosem wytworzonym z gołąbków. Dopraw do smaku solą, pieprzem.