Gołąbki po meksykańsku
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 gramów
  • Esencja do duszonych mięs Knorr - 1 opakowanie
  • czerstwa bułka, namoczona w mleku - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 3 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • śmietana - 1 łyżka
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 2 łyżeczki
  • kolendra mielona - 0.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Mięso połącz z odciśniętą bułką. Paprykę i jedną cebule pokrój w 3-4 cm długości paski i przesmaż na oleju. Drugą cebulę drobno posiekaj.
  2. Mięso połącz z jajkiem, drobno posiekaną cebulą oraz przyprawami. Dopraw do smaku i wyrób jednolitą masę.
  3. Z mięsa przygotuj nieduże porcje. Na każdej z nich ułóż przesmażoną paprykę i cebulę a następnie całość zamknij i formuj gołąbki.
  4. Gołąbki obtocz w mące i obsmaż na patelni. Na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy, wlej 400 ml wody oraz dodaj Esencję do duszonych mięs, która wzbogaci smak dania, całość zagotuj.
  5. Patelnię przykryj i duś zrazy jeszcze 10 min. na małym ogniu. Pod koniec do sosu dodaj śmietanę. Gotowe zrazy podawaj z ryżem.