Gołąbki z botwinki
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • duże liście botwinki - 20 sztuk
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • grzyby mrożone - 150 gramów
  • cebula biała - 1 sztuka
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • oliwa do smażenia - 30 mililitrów
  • wino - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Liście botwinki oczyść i umyj, następnie sparz chwilę we wrzącej wodzie.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na oliwie. Grzyby posiekaj drobno i dodaj do cebuli, smaż chwilę razem. Po chwili wlej 100 mililitrów wina i gotuj do momentu, gdy płyn odparuje.
  3. Następnie dopraw grzyby pokruszoną mini kostką Knorr oraz pieprzem, dodaj tartą bułkę i całość wymieszaj.
  4. Gotowy farsz nakładaj po małej łyżce na każdy z liści botwinki i zwijaj, jak tradycyjne gołąbki. Danie podawaj z grzybowym sosem udekorowane listkami świeżych ziół.