Gołąbki z kapusty włoskiej
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe - 300 gramów
  • kapusta włoska liście - 10 sztuk
  • Esencja do duszonych mięs Knorr - 2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
  • ugotowany biały ryż - 5 łyżek
  • cukier - 1 łyżeczka
  • jajka - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Liście kapusty sparz kilka minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Po wyjęciu wytnij grubsze nerwy lub rozbij lekko tłuczkiem.
  2. Cebulę pokrój w kostkę. Połowę podsmaż.
  3. Do miski dodaj mięso, zeszkloną cebulę, jajka oraz ryż. Całość dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
  4. Z farszu uformuj wałeczki, a następnie układaj na liściach kapusty. Liście kapusty zawiń.
  5. Podsmaż pozostałą cebulę, dodaj koncentrat pomidorowy. Następnie wlej litr wrzącej wody i dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr, aby nadać daniu głębokiego smaku.
  6. Na dnie drugiego garnka ułóż 2 liście kapusty, a na nich ułóż gołąbki. Całość zalej przygotowanym sosem i duś na wolnym ogniu przez ok. 45 min. Gotowe gołąbki podawaj z ziemniakami purée.