Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kapusta włoska - 1 sztuka
  • kasza jaglana - 300 gramów
  • Naturalnie smaczne Gulasz Knorr - 1 opakowanie
  • cebula - 1 sztuka
  • pieczarki - 10 sztuk
  • ser wędzony, starty - 100 gramów
  • natka pietruszki posiekana - 1 pęczek
  • olej - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Wystudź, a następnie dodaj starty ser i posiekaną natkę. Całość dopraw do smaku.
  2. Z kapusty wytnij głąb i sparz ją w całości w dużym garnku, we wrzącej wodzie. Co chwila oddzielaj widelcem sparzone liście kapusty i wyjmuj je.
  3. Na każdy liść nałóż porcję przygotowanej kaszy i zwiń, jak tradycyjne gołąbki.
  4. Pieczarki pokrój w "ósemki". Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu, dodaj pieczarki i smaż chwilę razem. Wlej 500 ml wody i zagotuj.
  5. Następnie żeby sos był odpowiednio gęsty i dobrze doprawiony dodaj Naturalnie smaczne Gulasz Knorr, dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień.
  6. Do przygotowanego sosu wkładaj ostrożnie gołąbki. Przykryj garnek i gotuj potrawę 25 minut. Podawaj na ciepło.