Gołąbki z młodej kapusty w pomidorach

Składniki:

  • młoda kapusta - 1 sztuka
  • pieprz
  • sól
  • cukier
  • przecier pomidorowy - 2 szklanki
  • ryż - 1 szklanka
  • mąka - 1 łyżka
  • cebula - 1 sztuka
  • mieszane mielone mięso - 600 gramów
  • Rosół wołowy Knorr - 1.5 szklanek
  • masło - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotuj przez 10 minut.
  2. Obraną i posiekana cebulę zeszklij na 1 łyżce masła.
  3. Do mięsa dodaj ryż i cebulę. Dopraw solą i pieprzem, wyrób.
  4. Z kapusty oddziel liście, włóż do wrzącej wody i gotuj do momentu gdy lekko zmiękną.
  5. Na liściach układaj porcje farszu, zwiń.
  6. Gołąbki ciasno ułóż w garnku, zalej bulionem Knorr i duś przez 40 minut.
  7. Pozostałe masło stop, oprósz mąką i zasmaż. Dolej przecier i zagotuj. Sos przypraw, sola, pieprzem i cukrem.