Gołąbki z młodej kapusty w pomidorach
przepisy.pl
90 minut
6 osób
Łatwe
Składniki:
młoda kapusta - 1 sztuka
pieprz
sól
cukier
przecier pomidorowy - 2 szklanki
ryż - 1 szklanka
mąka - 1 łyżka
cebula - 1 sztuka
mieszane mielone mięso - 600 gramów
Rosół wołowy Knorr
- 1.5 szklanek
masło - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Ryż gotuj przez 10 minut.
Obraną i posiekana cebulę zeszklij na 1 łyżce masła.
Do mięsa dodaj ryż i cebulę. Dopraw solą i pieprzem, wyrób.
Z kapusty oddziel liście, włóż do wrzącej wody i gotuj do momentu gdy lekko zmiękną.
Na liściach układaj porcje farszu, zwiń.
Gołąbki ciasno ułóż w garnku, zalej bulionem Knorr i duś przez 40 minut.
Pozostałe masło stop, oprósz mąką i zasmaż. Dolej przecier i zagotuj. Sos przypraw, sola, pieprzem i cukrem.