Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 gramów
  • Fix Gołąbki bez zawijania Knorr - 1 opakowanie
  • młoda kapusta - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr - 1 sztuka
  • margaryna - 2 łyżki
  • woda - 400 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Z kapusty wytnij głąb, a następnie gotuj ją w całości w dużym garnku, w lekko osolonej wodzie. Kiedy górne listki będą lekko zmieniać kolor, zdejmuj je i wyjmuj do ostygnięcia. Z liści kapusty zetnij zgrubienia.
  2. W misce połącz mięso mielone, rozdrobnioną kostkę Knorr, posiekany szczypiorek i jajko.
  3. Na każdy listek kapusty wyłóż łyżką farsz i zawiń kapustę, tworząc gołąbka.
  4. Przygotuj Fix Gołąbki bez zawijania Knorr, łącząc go z 400 ml wody.
  5. Ciasno ułóż gołąbki na dnie garnka. Zalej sosem pomidorowym, dodaj margarynę i duś około 15 minut.