Gołąbki z nadzieniem drobiowym

Składniki:

  • mięso mielone z indyka - 500 gramów
  • Fix Kotlety mielone Knorr - 1 opakowanie
  • kapusta włoska - 1 sztuka
  • ryż - 100 gramów
  • pestki dyni - 2 łyżeczki
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • margaryna - 2 łyżki
  • olej sezamowy - 0.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Umyj kapustę, oddziel delikatnie liście, odetnij głąb i zgrubienia. Sparz liście partiami we wrzącej wodzie.
  2. Mięso wymieszaj z Fixem Knorr, dodaj pestki dyni i sos sojowy. Ryż ugotuj.
  3. Na liście kapusty nałóż farsz i zwiń ciasno gołąbki. Ułóż w żaroodpornym naczyniu wyścielonym pozostałymi liśćmi kapusty. Posyp wiórkami margaryny, podlej niewielką ilością wody, dodaj łyżkę sosu sojowego i kilka kropel oleju sezamowego.
  4. Przykryj naczynie, wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj do miękkości w temp. 180 st. C przez 45 minut.