Gołąbki z pieczarkami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • pieczarki - 700 gramów
  • Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr - 1 sztuka
  • ryż - 200 gramów
  • kapusta włoska - 1 sztuka
  • śmietana 12% - 2 szklanki
  • margaryna - 3 łyżki
  • woda - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj w lekko słonej wodzie.
  2. Pieczarki drobno posiekaj i smaż na rozgrzanej patelni z margaryną wraz z rozdrobnioną kostką Knorr, aż będą miękkie.
  3. Dwie łyżki pieczarek odłóż, a resztę wymieszaj z ryżem.
  4. Z kapusty wytnij środek i gotuj w wodzie, zdejmując po kolej górne ugotowane liście. Z listków odetnij grube części.
  5. Nakładaj na liście nadzienie, zawijaj gołąbki, a następnie ciasno układaj na dnie garnka.
  6. Odłożone pieczarki zagotuj na patelni ze szklanką wody. Dodaj śmietanę i gdy się zagotuje, przelej do garnka z gołąbkami. Duś gołąbki na wolnym ogniu przez 20 minut. Tak przygotowane gołąbki najlepiej podawaj z ziemniakami puree.