Gołąbki z pieczonym karczkiem

0


Łatwe


90 min.


8 os.

Składniki
karczek wieprzowy1.5 kilogramów
ryż biały 400 gramów
kapusta biała główka2 sztuki
Cebule duże2 sztuki
sól0.5 łyżeczek
pieprz0.5 łyżeczek
papryka1 łyżeczka
olej3 łyżki
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr1 łyżeczka
Przyprawa do karkówki Knorr1 łyżeczka
Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
W miseczce łączymy olej, sól, pieprz, paprykę, przyprawę do karkówki i Delikat. Mieszamy i tak powstałą marynatą nacieramy karczek. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego a po bokach układamy pokrojone w ćwiartki cebule. Pieczemy pod przykryciem około 2 godziny w 200 stopniach.
Krok 2
Upieczone mięso i cebulę mielimy i łączymy z ugotowanym ryżem. Aby farsz nie był suchy dodajemy sos który powstał w trakcie pieczenia mięsa. Doprawiamy do smaku.
Krok 3
Kapustę obgotowujemy w posolonej wodzie i zdejmujemy po 1 liściu z wierzchu.
Krok 4
Zwijamy gołąbki i umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. WIerzch przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty.
Krok 5
Pieczemy w 180 stopniach około 2 godziny, cały czas pod przykryciem.
Krok 6
Gołąbki podajemy z sosem pieczarkowym ze śmietanką, posypane posiekanym szczypiorkiem.
Autor: Kasia G.Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl