Przygotowanie |
Krok 1 |
W miseczce łączymy olej, sól, pieprz, paprykę, przyprawę do karkówki i Delikat. Mieszamy i tak powstałą marynatą nacieramy karczek.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego a po bokach układamy pokrojone w ćwiartki cebule. Pieczemy pod przykryciem około 2 godziny w 200 stopniach. |
Krok 2 |
Upieczone mięso i cebulę mielimy i łączymy z ugotowanym ryżem. Aby farsz nie był suchy dodajemy sos który powstał w trakcie pieczenia mięsa. Doprawiamy do smaku. |
Krok 3 |
Kapustę obgotowujemy w posolonej wodzie i zdejmujemy po 1 liściu z wierzchu. |
Krok 4 |
Zwijamy gołąbki i umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. WIerzch przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty.
|
Krok 5 |
Pieczemy w 180 stopniach około 2 godziny, cały czas pod przykryciem. |
Krok 6 |
Gołąbki podajemy z sosem pieczarkowym ze śmietanką, posypane posiekanym szczypiorkiem. |