Gołąbki z pieczonym karczkiem
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • karczek wieprzowy - 1.5 kilogramów
  • ryż biały - 400 gramów
  • kapusta biała główka - 2 sztuki
  • Cebule duże - 2 sztuki
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • pieprz - 0.5 łyżeczek
  • papryka - 1 łyżeczka
  • olej - 3 łyżki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • Przyprawa do karkówki Knorr - 1 łyżeczka
  • Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce łączymy olej, sól, pieprz, paprykę, przyprawę do karkówki i Delikat. Mieszamy i tak powstałą marynatą nacieramy karczek. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego a po bokach układamy pokrojone w ćwiartki cebule. Pieczemy pod przykryciem około 2 godziny w 200 stopniach.
  2. Upieczone mięso i cebulę mielimy i łączymy z ugotowanym ryżem. Aby farsz nie był suchy dodajemy sos który powstał w trakcie pieczenia mięsa. Doprawiamy do smaku.
  3. Kapustę obgotowujemy w posolonej wodzie i zdejmujemy po 1 liściu z wierzchu.
  4. Zwijamy gołąbki i umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. WIerzch przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty.
  5. Pieczemy w 180 stopniach około 2 godziny, cały czas pod przykryciem.
  6. Gołąbki podajemy z sosem pieczarkowym ze śmietanką, posypane posiekanym szczypiorkiem.