| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| W miseczce łączymy olej, sól, pieprz, paprykę, przyprawę do karkówki i Delikat. Mieszamy i tak powstałą marynatą nacieramy karczek.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego a po bokach układamy pokrojone w ćwiartki cebule. Pieczemy pod przykryciem około 2 godziny w 200 stopniach. |
| Krok 2 |
| Upieczone mięso i cebulę mielimy i łączymy z ugotowanym ryżem. Aby farsz nie był suchy dodajemy sos który powstał w trakcie pieczenia mięsa. Doprawiamy do smaku. |
| Krok 3 |
| Kapustę obgotowujemy w posolonej wodzie i zdejmujemy po 1 liściu z wierzchu. |
| Krok 4 |
| Zwijamy gołąbki i umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. WIerzch przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty.
|
| Krok 5 |
| Pieczemy w 180 stopniach około 2 godziny, cały czas pod przykryciem. |
| Krok 6 |
| Gołąbki podajemy z sosem pieczarkowym ze śmietanką, posypane posiekanym szczypiorkiem. |