Gołąbki z ziemniakami

Składniki:

  • ziemniaki - 0.5 unit
  • Sos pomidorowy Knorr - 1 opakowanie
  • włoska kapusta - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • jajko - 2 sztuki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • olej - 30 unit
  • śmietana 36% - 50 ml

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę oczyść, wytnij głąb i sparz we wrzącej wodzie. Odrywaj kolejno sparzone liście kapusty. Wystudź, wytnij zgrubienia.
  2. Jajka ugotuj na twardo, obierz i posiekaj. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przepuść przez praskę. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Natkę posiekaj.
  3. W misce wymieszaj ziemniaki, dodaj cebulę, natkę i jajka -wyrób i dopraw do smaku. Gotową masę nakładaj na liście kapusty i zwijaj gołąbki.
  4. Przygotuj Sos pomidorowy Knorr. Zawartość opakowania wymieszaj z zimną wodą, zagotuj. Dodaj śmietanę.
  5. Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym tak, aby stykały się ze sobą. Całość zalej przygotowanym sosem Knorr, przykryj naczynie i wstaw do piekarnika. Zapiekaj ok. 45 minut w temp. 180 st. C.