Gołąbki zapiekane

Składniki:

  • cebula - 3 sztuki
  • olej - 1 łyżka
  • pomidor - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • ser żółty - 5 dekagramów
  • jogurt naturalny - 20 dekagramów
  • boczek - 10 dekagramów
  • masło - 5 dekagramów
  • czosnek ząbki - 1 sztuka
  • mięso mielone - 70 dekagramów
  • liście kapusty - 12 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Liście kapusty opłucz w zimnej wodzie i dokładnie osusz.
  2. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na oleju, a następnie razem z jajkiem dodaj do mięsa mielonego i wymieszaj. Przypraw sola i pieprzem.
  3. Z masy mięsnej formuj podłużne gołąbki i zawijaj w liście kapusty.
  4. Pomidora pokrój w plasterki a boczek w kostkę. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  5. Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym i obłóż plastrami pomidora, posyp boczkiem i polej jogurtem.
  6. Zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim gołąbki. Zapiekaj 90 minut w temperaturze 180 stopni. Przed końcem pieczenia posyp startym żółtym serem.