Golonka czosnkowa
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • golonka wieprzowa przednia - 4 sztuki
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 1 opakowanie
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • ząbki czosnku - 6 sztuk
  • woda - 2 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Golonki obsmaż ze wszystkich stron lub opal palnikiem, aby pozbyć się włosów na skórze mięsa.
  2. Następnie przełóż do brytfanki i dokładnie obsyp przyprawą Knorr.
  3. Włoszczyznę pokrój na mniejsze kawałki, czosnek posiekaj i dodaj wszystko do mięsa. Wlej dwie szklanki wody i odstaw wszystko do lodówki na całą noc.
  4. Następnie przełóż brytfankę do piekarnika i piecz w 200 °C przez 30 minut. Potem zmniejsz temperaturę do 150 °C i piecz kolejne 35 minut. Podawaj np. z kaszą.