Golonka faszerowana grzybami

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 10 ziaren
  • liść laurowy - 6 sztuk
  • pieprz - 1 szczypta
  • pieczarki - 400 gramów
  • bułka tarta - 5 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • masło - 100 gramów
  • czosnek ząbki - 6 sztuk
  • farsz:
  • saletra - 6 gramów
  • peklowane golonki przednie - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Natrzyj golonkę saletrą, a następnie gotuj w wodzie z dodatkiem przypraw i soli.
  2. Przygotuj farsz: posiekaj czosnek, cebulę i pomidory, po czym usmaż na maśle*.
  3. Gdy farsz wystygnie, dodaj surowe jajko i bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Z ugotowanych ciepłych golonek wyjmij kości i w ich miejsce włóż farsz.
  5. Całość upiecz w piekarniku w temperaturze 160 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.