| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Golonki dokładnie oczyść i umyj. W garnku zagotuj wodę, włóż golonki i dodaj przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz kostkę rosołową wołową Knorr. Gotuj powoli 40 minut po czym wyjmij golonki z wywaru. |
| Krok 2 |
| Naczynie żaroodporne wysmaruj smalcem i ułóż w nim golonki. Piecz około 1,5 godziny w piekarniku w 180°C co jakiś czas podlewając piwem. |
| Krok 3 |
| W tym czasie podsmaż w rondlu cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek. |
| Krok 4 |
| Dodaj poszatkowaną kapustę, zalej wywarem od gotowania golonek i dodaj majeranek. Gotuj około 45 minut, aż kapusta będzie miękka. |
| Krok 5 |
| Upieczone golonki odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Następnie zdejmij mięso, powinno łatwo odchodzić od kości, pokrój w mniejsze kawałki. |
| Krok 6 |
| Dodaj golonki do kapusty, podlej sosem spod pieczenia i gotuj jeszcze 10 minut. |