Golonka pieczona w piwie

34


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
golonka2 sztuki
Bulion na wędzonym boczku Knorr1 sztuka
kiszona kapusta70 dekagramów
cebula1 sztuka
piwo1 szklanka
smalec2 łyżki
Ziele angielskie z Meksyku Knorr3 ziarna
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
Liść laurowy z Turcji Knorr1 sztuka
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr1 łyżka
ząbek czosnku3 sztuki
tłuszcz do smażenia 1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Golonki dokładnie oczyść i umyj. W garnku zagotuj wodę, włóż golonki i dodaj przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz Bulion na wędzonym boczku Knorr. Gotuj powoli 40 minut po czym wyjmij golonki z wywaru.
Krok 2
Naczynie żaroodporne wysmaruj smalcem i ułóż w nim golonki. Piecz około 1,5 godziny w piekarniku w 180°C co jakiś czas podlewając piwem.
Krok 3
W tym czasie podsmaż w rondlu cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek.
Krok 4
Dodaj poszatkowaną kapustę, zalej wywarem od gotowania golonek i dodaj majeranek. Gotuj około 45 minut, aż kapusta będzie miękka.
Krok 5
Upieczone golonki odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Następnie zdejmij mięso, powinno łatwo odchodzić od kości, pokrój w mniejsze kawałki.
Krok 6
Dodaj golonki do kapusty, podlej sosem spod pieczenia i gotuj jeszcze 10 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl