Golonka pieczona w piwie
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • golonka - 2 sztuki
  • Esencja do duszonych mięs Knorr - 1 sztuka
  • kiszona kapusta - 70 dekagramów
  • cebula - 1 sztuka
  • piwo - 1 szklanka
  • smalec - 2 łyżki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 ziarna
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • tłuszcz do smażenia - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Golonki dokładnie oczyść i umyj. W garnku zagotuj wodę, włóż golonki i dodaj przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz Esencję do duszonych mięs. Gotuj powoli 40 minut po czym wyjmij golonki z wywaru.
  2. Naczynie żaroodporne wysmaruj smalcem i ułóż w nim golonki. Piecz około 1,5 godziny w piekarniku w 180°C co jakiś czas podlewając piwem.
  3. W tym czasie podsmaż w rondlu cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek.
  4. Dodaj poszatkowaną kapustę, zalej wywarem od gotowania golonek i dodaj majeranek. Gotuj około 45 minut, aż kapusta będzie miękka.
  5. Upieczone golonki odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Następnie zdejmij mięso, powinno łatwo odchodzić od kości, pokrój w mniejsze kawałki.
  6. Dodaj golonki do kapusty, podlej sosem spod pieczenia i gotuj jeszcze 10 minut.