Golonka pieczona w piwie

37


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
golonka2 sztuki
Rosół wołowy Knorr1 sztuka
kiszona kapusta70 dekagramów
cebula1 sztuka
piwo1 szklanka
smalec2 łyżki
ziele angielskie3 ziarna
pieprz czarny mielony1 szczypta
liść laurowy1 sztuka
majeranek1 łyżka
ząbek czosnku3 sztuki
tłuszcz do smażenia 1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Golonki dokładnie oczyść i umyj. W garnku zagotuj wodę, włóż golonki i dodaj przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz kostkę rosołową wołową Knorr. Gotuj powoli 40 minut po czym wyjmij golonki z wywaru.
Krok 2
Naczynie żaroodporne wysmaruj smalcem i ułóż w nim golonki. Piecz około 1,5 godziny w piekarniku w 180°C co jakiś czas podlewając piwem.
Krok 3
W tym czasie podsmaż w rondlu cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek.
Krok 4
Dodaj poszatkowaną kapustę, zalej wywarem od gotowania golonek i dodaj majeranek. Gotuj około 45 minut, aż kapusta będzie miękka.
Krok 5
Upieczone golonki odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Następnie zdejmij mięso, powinno łatwo odchodzić od kości, pokrój w mniejsze kawałki.
Krok 6
Dodaj golonki do kapusty, podlej sosem spod pieczenia i gotuj jeszcze 10 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl