Golonka w kapuście
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • golonka wieprzowa - 4 sztuki
  • kiszona kapusta - 1 kilogram
  • Esencja do duszonych mięs Knorr - 2 sztuki
  • marchew - 2 sztuki
  • por - 0.5 sztuk
  • cebula - 2 sztuki
  • seler - 1 sztuka
  • masło - 1 łyżka
  • mąka - 30 gramów
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 ziarna
  • woda - 2 litry

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Zalej 2 litrami wody. Dodaj przyprawy i ugotuj bulion.
  2. Do gotowego wywaru włóż oczyszczone golonki. Aby nadać daniu wyrazisty smak dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr i gotuj przez ok. 2 godziny, do momentu gdy będą miękkie. Następnie wyjmij mięso z wywaru.
  3. Kapustę włóż do wywaru z mięsa i gotuj do momentu kiedy będzie miękka.
  4. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Z masła i cebuli zrób zasmażkę dodając mąkę, następnie dodaj do kapusty.
  5. Oddziel mięso od kości. Mięso dodaj do kapusty i gotuj jeszcze przez 20 minut, żeby wszystkie smaki się połączyły. Podawaj z chlebem lub ziemniakami.