Golonka w piwie
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • golonka wieprzowa - 4 sztuki
  • Rosół z kury Knorr - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • białe cebule - 3 sztuki
  • marchew - 2 sztuki
  • seler korzeniowy - 1 sztuka
  • ciemne piwo - 0.3 litrów
  • piwo jasne - 0.5 litrów
  • miód - 150 mililitrów
  • musztarda ziarnista - 100 gramów
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 3 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 6 sztuk
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 5 sztuk
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Golonkę umyj i oczyść. Warzywa pokrój w mniejsze kawałki. Wszystko razem obsmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, do momentu, gdy warzywa i mięso nabiorą złotego koloru. Przełóż do rondla.
  2. Warzywa i mięso zalej piwem. Następnie uzupełnij płyn wodą tak, żeby przykrywał do 1/3 wysokości mięso. Dodaj przyprawy, musztardę oraz kostki Rosołu z kury Knorr.
  3. Piecz pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 2 godziny.
  4. Następnie zdejmij pokrywkę, oblej golonki miodem i piecz jeszcze przez 15 minut tak, żeby mięso było chrupiące i rumiane.