Golonka w piwie

325


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
golonka wieprzowa4 sztuki
Rosół z kury Knorr2 sztuki
ząbek czosnku4 sztuki
białe cebule3 sztuki
marchew2 sztuki
seler korzeniowy1 sztuka
ciemne piwo0.3 litrów
piwo jasne0.5 litrów
miód150 mililitrów
musztarda ziarnista100 gramów
liść laurowy3 sztuki
pieprz czarny ziarnisty6 sztuk
ziele angielskie5 sztuk
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
Krok 1
Golonkę umyj i oczyść. Warzywa pokrój w mniejsze kawałki. Wszystko razem obsmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, do momentu, gdy warzywa i mięso nabiorą złotego koloru. Przełóż do rondla.
Krok 2
Warzywa i mięso zalej piwem. Następnie uzupełnij garnek wodą tak, żeby płyn przykrywał do 1/3 wysokości mięsa. Dodaj przyprawy, musztardę oraz kostki Rosołu z kury Knorr.
Krok 3
Piecz pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 2 godziny.
Krok 4
Następnie zdejmij pokrywkę, oblej golonki miodem i piecz jeszcze przez 15 minut tak, żeby mięso było chrupiące i rumiane.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl