Golonka w piwie

305


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
golonka wieprzowa4 sztuki
Rosół z kury Knorr2 sztuki
ząbek czosnku4 sztuki
białe cebule3 sztuki
marchew2 sztuki
seler korzeniowy1 sztuka
ciemne piwo0.3 litrów
piwo jasne0.5 litrów
miód150 mililitrów
musztarda ziarnista100 gramów
Liść laurowy z Turcji Knorr3 sztuki
Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr6 sztuk
Ziele angielskie z Meksyku Knorr5 sztuk
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
Krok 1
Golonkę umyj i oczyść. Warzywa pokrój w mniejsze kawałki. Wszystko razem obsmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, do momentu, gdy warzywa i mięso nabiorą złotego koloru. Przełóż do rondla.
Krok 2
Warzywa i mięso zalej piwem. Następnie uzupełnij płyn wodą tak, żeby przykrywał do 1/3 wysokości mięso. Dodaj przyprawy, musztardę oraz kostki Rosołu z kury Knorr.
Krok 3
Piecz pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 2 godziny.
Krok 4
Następnie zdejmij pokrywkę, oblej golonki miodem i piecz jeszcze przez 15 minut tak, żeby mięso było chrupiące i rumiane.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl